MVLC: Megszületett az első történelmi siker

Idegenben játszott hétfőn az OB I-es miskolci férfi vízilabda csapat.
Az OB I 2. fordulójában hétfőn Kaposváron szállt vízbe a PannErgy-MVLC együttese, amelynél ezúttal is hiányzott az egyik kapus, Bendes Viktor, aki még az idénynyitó egri összecsapás előtt szenvedett sérülést. Ezen találkozót előzetesen múlt hét végére tervezték, ám a dunántúliak – egyik játékosuk válogatottbeli kötelezettsége miatt – kérték a meccs hétfőre halasztását, amibe a miskolciak beleegyeztek.
Remekül mozdult

Berta gyors góljával indult a mérkőzés, majd Petkovic egalizálta az állást a nyitott kaposvári medencében, plusz 15 fokban. Az első fórt a vendéglátók kapták, passzoltak, lóbáltak, lőttek, de Valics hárítani tudott. Aztán Jakab D. volt teljesen tiszta középen, ám a labdája nem volt igazán jól helyezett, Szécsi fogta, a másik oldalon viszont pontos volt az akció (2-1). Hornyák próbálkozására is remekül mozdult a hazaiak háromszoros olimpiai bajnok hálóőre. Előnyt kapott az MVLC, dr. Sike József megbeszélte a csapatával a tennivalókat, és sikerült egyenlíteni másfél perccel a negyed vége előtt. Negyven másodperc volt még a játékrészből, amikor remekül adogattak a vendégek a somogyi kapu előtt, s a végén Petkovic volt ,,kegyetlen”, amihez röviddel utána Milicic tett még hozzá, egy kaposvári rontás után (2-4).

A kisszünetet követően a fehér sapkás házigazdák hozták el a játékszert a ráúszás után, akik olyannyira idegeskedtek, hogy kipasszolták a labdát a medencéből. Kovács O.-t centerben legyőzték a miskolciak, akiknél volt egy helyzet, kimaradt, ám kimaradt a másik kapunál is, lévén Valics állta útját a labdának, majd Szécsi fogta Petkovic próbálkozását. Gól nélkül mentek a csapatok, ekkor nem a pozícióharc jellemezte a csatát, kellett úszni bőven oda-vissza. Előnybe került a PannErgy-MVLC, már szokásosan jött a vendégedző időkérése, gyönyörű bejátszást kapott Somlai, és húzta a labdát a somogyiak hálójába (2-5). A két alakulat fórból nem rontott (Vindisch, illetve Petkovic), vagyis maradt a három gólos miskolci előny – amit Dobos csökkentett (4-6).

Valics-parádé

A második félidő kezdetén sem tudtak túljárni a KVK-sok Valics eszén, a Miskolcnál közeledett a támadóidő vége, így nem lehetett felépített akció után lőni. A vendéglátók kapufával zárták emberfórjukat, ebben – szerencsére – nem voltak túl jók. Nikolov a bal alsó sarokba lőtt (5-6) és még öt perc volt a harmadik negyedből. Centerből a borsodiak nem, viszont a kaposváriak tudtak eredményesek lenni, ami 6-6-t jelentett. Nem sokkal később Jakab úszott fel a jobb a szélen, kiléptek rá, kapta a labdát Hegedűs, aki a kapuba lőtt. Berta büntetőjét Valics ütötte ki, a másik oldalon Szécsi is védett, és időt is kért. Egy center bejátszáshoz még elég volt a játékrészből hátralévő 21 másodperc, de az nem volt jó a kaposvári pólósnak.

Tartogatták

Az utolsó nyolc perc két-két elrontott akcióval kezdődött, a harmadik kísérletet is fogta Valics. Előnyt kapott a PannErgy-MVLC és nem sok adogatás után Takács szépen lőtt a kapuba (6-8). Védekezésben határozottan mozogtak a miskolciak, a Kaposvár emiatt is halvány volt építkezésben. Magabiztosabban vízilabdázott a Valics által támogatott vendégegyüttes, már csupán három perc volt hátra a meccsből. Emberhátrányban is az MVLC hálóőre parádézott, nem tudott újítani a házigazda, minden egyes másodperc a látogatóknak dolgozott. Hatvan másodperccel a végső dudaszó előtt, labdaszerzést követően időt kért dr. Sike József, ebből végül nem lett semmi, ugyanakkor Parezanovic Valics hálójába pöcizett (7-8). Milicicék tartogatták a játékszert, aztán már csak 2 másodperce maradt a Kaposvárnak, amivel semmit sem tudtak kezdeni, így megszületett a PannErgy-MVLC történelmi első OB I-es sikere a tavalyi 7. helyezett otthonában.
Jegyzőkönyv

Kaposvári VK – PannErgy-Miskolci VLC
7-8 (2-4, 2-2, 2-1, 1-1)

Kaposvár, 150 néző. V.: Vogel, Benczur.

Kaposvári VK: Szécsi – Kovács O. (1), Berta (1), Vindisch (1), Juhász-Szelei (-), Sántavy (-), Polovic (-). Csere: Krémer (k), Palotás (-), Győrbíró (-), Nikolov (2), Dobos (1), Parezanovics (1). Játékos-edző: Szécsi Zoltán.
PannErgy-MVLC: Valics – Hornyák (-), Kovács Z. (-), Somlai (1), Jakab D. (-), Milicic (1), Petkovic (4). Csere: Nagy D. (k), Tóth M. (-), Kerschbaum (-), Hegedűs I. (1), Gros (-), Njegovan (-), Takács (1).
Edző: dr. Sike József.

Szécsi Zoltán: – Nyerhetőnek tűnő meccset sikerült elszúrnunk… Túlvariáltuk a támadásainkat: többen is pluszt akartak hozzátenni, aminek káosz lett a vége, s ebből a miskolciak lefordultak.
dr. Sike József: – Két, nagyjából egyforma képességű csapat találkozott. Az ilyen meccseken bármi megtörténhet, ezúttal ebből mi jöttünk ki jobban. Egyénileg képzettebbek, masszívabbak a kaposváriak, viszont az igazi csapat a miénk volt.
Forrás: Borsod Online – Molnár István